2018. június 14. és 17. 16:00

Wagner: Tannhäuser

Háromfelvonásos opera

Első felvonás
Tannhäuser, odahagyva egykori dalnoktársait, Vénusznál, a szerelem pogány istennőjénél vélte megtalálni a boldogságot. A vég nélküli szerelmi mámor, a környezet állandó bacchanáliája azonban immár nyűggé válik számára. Vénusz észreveszi lovagja fásultságát, s arra készteti, hogy dicsőítő dalt zengjen számára. A pompásnak induló dal azonban váratlanul szomorúvá válik: Tannhäuser most már arra kérleli Vénuszt, hogy engedje el bűvköréből. Háromszor hangzik el a dal. Vénusz minden bűbáját beveti, hiába.

„Az üdv nekem már csak Mária”, mondja Tannhäuser. S amint elhangzik a Szűzanya neve, csoda történik. Vénusz világa szempillantás alatt eltűnik. Tavasz van, egy pásztorfiú dalol, a háttérből zarándokok jönnek. Tannhäuser a Szűzanya útkeresztnél álló kis képe előtt térdre rogyva vezekel bűneiért. Itt talál rá egy vadászcsapat – egykori társai, Hermann türingiai őrgróf vezetésével. Wolfram von Eschenbach meleg szavakkal köszönti a rég elveszettnek hitt barátot, a többiek is arra kérik, térjen vissza közéjük. Tannhäuser eleinte vonakodik, ám amikor meghallja, hogy Erzsébet az ő eltűnése óta nem látogatja a dalnokversenyeket és bús magányban él, elhatározza, hogy visszatér.

Második felvonás
A felvonás kezdetén az úgynevezett Csarnokária hangzik el. Erzsébet, aki hallotta a hírt, hogy Tannhäuserre rátaláltak dalnoktársai, az egykori versenyek színhelyén énekel arról, milyen különös érezéseket váltottak ki belőle Tannhäuser hajdani dalai, s hogyan éled fel benne a viszontlátás reménye. Wolframmal együtt megjelenik Tannhäuser. A lovag zavarba ejtő szenvedéllyel veti magát Erzsébet lába elé. Hosszú, több szakaszból álló kettős során Erzsébet szinte önkéntelenül is elárulja érzéseit. Wolfram, aki titokban maga is szerelmes Erzsébetbe, lemondóan veszi tudomásul, hogy számára nincs remény.
Kezdődik a verseny. Ünnepélyes indulót hallunk, kórust. Elsőként Wolfram von Eschenbach énekel a tiszta szerelemről. Tannhäusert ez vitára készteti. Walther von der Vogelweide is az erényes szerelmet dicsőíti, Tannhäuser még hevesebben vitázik. Biterolf következik, aki immár lovagi párviadalra hívja ki az egyre tűrhetetlenebb nézeteket valló dalnokot. Wolfram csitítani igyekszik a szenvedélyeket, de Tannhäuser teljesen megfeledkezik magáról. Belekezd a dalba, amellyel annak idején Vénuszt dicsőítette. Általános a felháborodás. A lovagok mind kardot rántanak. Erzsébet azonban közbeveti magát. „Ti nem vagytok bírái”, mondja. Az őrgróf száműzi a lovagot, akinek egyetlen esélye marad: Rómába zarándokol, s magától a pápától kér bűnbocsánatot. A háttérből ifjú zarándokok éneke hangzik, Tannhäuser csatlakozik hozzájuk.

Harmadik felvonás
A felvonás elején Erzsébetet látjuk, aki a Szűz képe előtt a vezeklő bűnösért imádkozik. Wolfram távolabbról figyeli a térdeplőt. Ősz van. Rómából hazatérő zarándokcsapat érkezik. Tannhäuser nincs köztük. Erzsébetnek már csak egyetlen vágya marad: lelkét vezesse az égbe a Szűzanya. Wolfram magára marad: az Esthajnalcsillaghoz énekel. Magányos vándor támolyog elő. Wolfram felismeri benne Tannhäusert. Hiába ment Rómába, a pápa nem oldozta fel. „Ahogy ez a bot a kezemben többé nem hajthat friss lombot, úgy neked sem lesz megváltásod a pokol tüzétől.” Tannhäuser már Vénuszt képzeli maga elé, vissza akar térni hozzá. Wolfram azonban kimondja a bűvös nevet: „egy angyal érted adta életét, tiszta lelke az égbe szállt, Erzsébet ő”. Gyászmenet közeleg. Erzsébet holttestét hozzák. Tannhäuser ráborul a halottra, és meghal. Ifjú zarándokok érkeznek a megdöbbentő csoda hírével: a pápa botja kizöldült... Tannhäuser lelke megmenekült a kárhozattól.

Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

Közreműködik:
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán)

Díszlet, jelmez: Thomas Gruber
Játékmester: Gábor Sylvie
Rendező: Matthias Oldag

Szereplők

Kritikák, idézetek

Előadások - 2018

június

4.

hétfő

június

5.

kedd

június

6.

szerda

június

7.

csütörtök

Wagner:
Trisztán és Izolda

Jegyvásárlás

június

8.

péntek

Wagner:
A bolygó hollandi

Jegyvásárlás

június

9.

szombat

június

10.

vasárnap

Wagner:
A bolygó hollandi

Jegyvásárlás

június

11.

hétfő

június

12.

kedd

június

13.

szerda

Wagner:
Trisztán és Izolda

Jegyvásárlás

június

14.

csütörtök

Wagner:
Tannhäuser

Jegyvásárlás

június

15.

péntek

Wagner és a kortársak:
Camilla Nylund dalestje

Jegyvásárlás

június

16.

szombat

Wagner:
Trisztán és Izolda

Jegyvásárlás

június

17.

vasárnap

Wagner:
Tannhäuser

Jegyvásárlás

Galéria

Minden jog fenntartva!